ARIPĂ - secțiune detașabilă formată din stuf a gardului de la stână. Aripa se mută în funcție de direcția vântului, astfel încât animalele să se poată ascunde în dosul ei, ca sub o aripă.
O schemă a stânei și mai multe informații puteți găsi aici.

BORȘUL - joc practicat de Lăsatul Secului. Mai multe puteți citi aici. Vedeți și LĂSATUL SECULUI.

 

BURNĂCEI - mici produse de panificație împletite. Mai multe puteți citi aici.

CĂLCĂTOR - recipient în care se calcă strugurii. O altă metodă e cea cu linul. Aici puteți citi mai multe despre cum se folosește călcătorul. Vedeți și LIN.

 

CĂȚĂFOAICĂ - soi de struguri cultivat în satele din Lunca Prutului de Jos. Despre acest soi, precum și despre modul în care se culeg strugurii în zonă, puteți citi aici.

 

CAPETE - părțile din margine, frecvent ornamentate, ale ștergarului. Mai multe puteți citi aici.

COMARNIC - acoperișul de la stână unde sunt mulse oile și caprele. Unii cu acest termen denumesc întreg spațiul unde oile și caprele sunt mulse. O schemă a stânei și mai multe informații puteți găsi aici.

CONDRU - soi de struguri care se cultivă în Lunca Prutului de Jos. Mai multe informații despre modul în care se culeg strugurii în zonă (inclusiv condrul) puteți găsi aici.

 

CUDRIC - soi de struguri de culoare albă din Lunca Prutului de Jos. Despre acest soi, precum și despre modul în care se culeg strugurii în zonă, puteți citi aici.

FOCURELUL - vedeți ULILICA
GOANA CÂINILOR - vedeți JUJĂUL
HIN - cuvântul "vin" pronunțat în graiul localnicilor din Lunca Prutului de Jos.
ÎNCHEIETURĂ - fâșie de pânză care se atașează de obicei între două rânduri de tandică, la ștergar, dar și la alte pânze (mâneci sau prostiri, de exemplu), din rațiuni estetice. Mai multe puteți citi aici. Vedeți și TANDICĂ.

JUJĂUL - joc practicat a doua zi după Lăsatul Secului. Se mai cheamă și Goana Câinilor sau Vălărit. Mai multe despre acest joc puteți citi aici. Vedeți și LĂSATUL SECULUI.

LĂSATUL SECULUI - duminica dinaintea Postului Paștelui. Se numește și Lăsatul Secului la Brânză. În această zi se practică ritualul Ulilicăi. Vedeți și ULILICA.

 

LĂZĂRELUL - ritual de cântec și dans practicat în Sâmbăta lui Lazăr (sâmbăta dinaintea Floriilor). Mai multe despre această tradiție puteți citi aici.

 

LIN - recipient în care se calcă strugurii. O altă metodă e cea cu călcătorul. Aici puteți vedea cum arată un lin și puteți citi mai multe despre cum se folosește acesta. Vedeți și CĂLCĂTOR.

NALANGÂTE - specialități culinare preparate din aluat. Mai multe despre ele puteți citi aici.

PÂNZA ÎNCÂLCITĂ - joc practicat de Lăsatul Secului. Mai multe puteți citi aici. Vedeți și LĂSATUL SECULUI.

 

POD - partea de mijloc a ștergarului, de regulă fără ornamente. Mai multe puteți citi aici.

PUPĂZĂ
- tip de produs de panificație folosit în cadrul ritualului nunții. Mai multe puteți citi aici.

SĂLCIOARA - ritual practicat în ziua de Florii, constând în aruncarea unor coronițe pe apă. Se mai numește și Suratele. Mai multe despre această tradiție puteți citi aici.

 

STRUNGĂ - spațiu neaoperit de la stână unde sunt adunate oile și caprele pentru a fi mulse. Animalele sunt de la început date într-un spațiu mai mare denumit "strungă mare", iar de acolo într-un spațiu mai mic numit "strungă mică". O schemă a stânei și mai multe informații puteți găsi aici.

SURATELE - vedeți SĂLCIOARA

ȘIRAGUL - joc practicat de Lăsatul Secului. Mai multe puteți citi aici. Vedeți și LĂSATUL SECULUI.

TANDICĂ - dantelă. Mai multe puteți citi aici.

 

TĂMÂIOASĂ ALBĂ - soi de struguri de culoare albă din Lunca Prutului de Jos. În centrul Repubicii Moldova i se spune "Lidia". Despre acest soi, precum și despre modul în care se culeg strugurii în zonă, puteți citi aici.


TÂRLĂ - spațiu neacoperit de la stână unde se odihnesc animalele. O schemă a stânei și mai multe informații puteți găsi aici.

TIVDĂ - căuș confecționat din scobirea conținutului unui dovleac. Mai multe puteți citi aici și aici.
 

TEASC - dispozitiv de stoarcere a strugurilor. Aici puteți vedea cum arată un teasc și cum se folosește acesta.

 

TIREAZĂ - soi de struguri mici și negri din Lunca Prutului de Jos. Despre acest soi, precum și despre modul în care se culeg strugurii în zonă, puteți citi aici.

ULILICA - ritual practicat de Lăsatul Secului (duminica dinaintea Postului Paștelui). Se mai numește și Focurelul. Mai multe despre această tradiție puteți citi aici și aici. Vedeți și LĂSATUL SECULUI.

VĂLĂRIT - vedeți JUJĂUL

 

VRÂSTE - dungi. Vrâstele pot apărea, de exemplu, ca ornament pe ștergare și covoare. Mai multe puteți citi aici.

ZAIBĂR - cel mai răspândit soi de struguri din Luncă. Este de culoare neagră. Mai multe despre zaibăr și despre culesul strugurilor puteți citi aici.

 

ZDROBILCĂ - vedeți ZDROBITOR

 

ZDROBITOR - dispozitiv de stoarcere a strugurilor. Localnicii îi mai spun și zdrobilcă. Aici puteți vedea cum arată un zdrobitor și cum se folosește acesta.

Despre proiectul nostru


Prin proiectul nostru, urmărim să surprindem frumusețea Luncii Prutului de Jos și să v-o arătăm și vouă. Proiectul nu are scop patrimonial, nu se află sub egida niciunei entități publice sau private și este finanțat exclusiv din fondurile participanților la proiect. Pentru mai multe informații despre proiect, dați click aici.

Social Media